Problemerne i ældreplejen handler ikke om penge

(læserbrev, Det Grønne Område, 3. nov. 2021)
Det er ubærligt at høre om svigt af vores ældre medborgere over hele landet. Og det er fuldstændig utilgiveligt, at vi ikke kan give vores ældre tilstrækkelig ordentlig og anstændig pleje. Desværre kan flere penge ikke løse problemerne alene. Mange tusinde modtager hver eneste dag god pleje fra de mange medarbejdere i ældreplejen som knokler, men det går galt, der er svigt, og et svigt er et for meget.

Det handler om at forbedre organiseringen, den manglende konkurrence fra private på området kan også være bidragende til, at det går galt. Men den største udfordring er rekruttering af kvalificerede plejere – der søges med lys og lygte efter nye medarbejdere, men manglen på hænder har gennem længere tid været et stigende problem på området.

Systemet er inde i en ond spiral, hvor manglen på hænder, gør, at medarbejderne skal løbe hurtigere, end hvad rimeligt er. Konsekvensen er for mange sygemeldinger og problemer med at fastholde personalet. Det ses blandt andet i Lyngby-Taarbæk. Tilbage står dem det hele handler om; de ældre og deres pårørende. Begge parter sukker efter tilfredsstillende hjælp og omsorg.

Tiden er kommet til at gentænke organiseringen. Kan Folketinget ændre tunge bureaukratiske regler? Hvad gør man i andre kommuner, andre lande? Hvem kan vi lære af? Kommunens ansatte (og politikere) knokler for at løse udfordringerne, og alle kræfter er sat ind for at få styr på de mange udfordringer.

I Holland er en ny bølge rullet ind over ældreplejen. Den hedder Buurtzorg (naboskabspleje). Ordningen har løst mange af de udfordringer, som vi oplever i Danmark. Med Buurtzorg organiseres ældreplejen i små teams der har hele plejeansvaret. Det betyder mindre dokumentation og mindre detailstyring fra ledelsen. Bedst af alt skaber det god, tryg og nærværende pleje fra én af de samme 4-5 medarbejdere, der indgår i hvert team. Hver gang – dag efter dag, år efter år.

Ikast-Brande Kommune afprøver lige nu Buurtzorg ordningen. Skal Lyngby-Taarbæk Kommune være den næste kommune til at afprøve Buurtzorg? Det synes jeg klart vi skal overveje!